Бизнесът очаква повече слънчеви централи

     Триста милиона евро преки чужди и местни инвестиции може да привлече бизнесът със слънчева енергия в България, а инсталираните фотоволтаични централи да достигнат 100 мегавата обща мощност през следващата година.

     Прогнозите на Българската фотоволтаична асоциация и БАН са осъществими, ако с новия закон за енергията от възобновяеми източници се решат някои административни пречки пред инвеститорите.

     Според представители на бранша досега в страната са изградени и работят около 15 мегавата соларни мощности, защото тежката процедура по свързване към мрежата спъва много проекти.

     Данните бяха представени вчера по време на енергийна конференция в София.

     Причина за привлекателността на новия отрасъл са преференциалните цени, по които електроразпределитетелните дружества са длъжни да изкупуват зелената енергия, и поевтиняването на соларните панели заради технологичното развитие. По данни на БФА цената на модулите спада средно 6 – 8% през последните няколко години, а само през 2009 г. фотоелементите са поевтинели с почти една трета.

     "Разбира се, това ще намали изкупните цени на електричеството от нови инсталации", обясни председателят на браншовата организация Никола Газдов. В момента тарифата за слънчевите централи, определена от държавния регулатор, е 82 стотинки за киловатчас за проекти с капацитет до 5 киловата и 76 стотинки за по-мощните.

     Според националния план за развитие на екоенергията, който министерството на икономиката изпрати през лятото в Брюксел без екологична оценка и без одобрение на правителството, до 2020 г. в България трябва да бъдат изградени 300 мегавата слънчеви централи.

     "Това показва силно недооценяване на пазарния потенциал", коментира анализаторът Пиетерян Ванбугенхот от Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (EPIA). "Триста мегавата ще бъдат достигнати най-късно през 2013 г., не е ясно какви ще са стимулите по-нататък", смята Петко Витанов, шеф на лабораторията по слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН.

    По думите му няма обективна причина този праг да присъства в плана. Основната цел на документа беше да очертае мерките за достигане на европейската цел за 16% дял на зелените източници в крайното енергийно потребление.

    Инвеститорите очакват законът за зелената енергия да застопори преференциалната тарифа за слънчевите централи на 25 години. Според сегашните правила държавният регулатор ДКЕВР може всяка година да променя с до 5% тарифата.

    Законът обаче едва ли ще бъде гласуван от парламента преди ноември догодина, предупреди експертът Костадинка Тодорова, която беше шеф на дирекцията в икономическото министерство, подготвяща новото законодателство. Проекотзаконът все още не е минал процедура по съгласуване между министерствата.

    През тази година в Европа инсталираните соларни централи ще достигнат 15 гигавата, като до 2015 г. се очаква годишно да се инсталират панели с двойно повече капацитет, показват данни на европейската асоциация.

Източник: dnevnik.bg