ЕБВР отпуска 54 млн. EUR кредити за енергийна ефективност

     Вече има договорени 600 заема на обща стойност 1 млн. EUR

     Над 20 хил. домакинства ще изтеглят кредити от втората кредитна линия на Програмата за енергийна ефективност в дома REECL на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Въпреки, че официалният старт на програмата беше даден днес, тя вече работи от началото на август. Вече даже има договорени 600 заема на обща стойност 1 млн. EUR.

     Общата стойност на кредитната линия е 54 млн. EUR. От тях 40 млн. EUR идват от ЕБВР през две търговски банки - „Райфайзенбанк“ и „Прокредит банк“. Останалите 14 млн. EUR са от Международния фонд „Козлодуй“, който бе създаден, за да компенсира страната ни за затварянето на първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй“.

     Това е втория етап на програмата, който ще продължи до юли 2014 г. Първият беше с продължителност 4 години – от 2005 до 2009 г. Всеки индивидуален собственик на жилище или сдружение на собственици може да получи безвъзмездна помощ от 20%, 30% или 35%. От ЕБВР искат на насърчат през този етап енергоефективността на цели жилищни сгради, затова при ремонти на кооперации с 3 или повече жилища, отпусканата финансова помощ ще е в размер на 30-35%. При индивидуални апартаменти грантът ще е в размер на 20%.