Изкуствено листо осигурява евтина енергия

     Учени от Масачузетския технологичен институт създадоха функциониращо "изкуствено листо" - елемент от слънчева батерия ново поколение, което е с големина колкото карта за игра и може да произвежда евтина енергия за домакинствата, съобщи EurekAlert.

     Листото имитира процеса фотосинтеза, с който растенията преобразуват слънчевата светилна и водата в енергия. То е направено от силиций, електроника и катализатори.

     Поставено в 5 л вода на слънце, "изкуственото листо" може да произведе достатъчно енергия за един ден за едно домакинство.

     За целта то разгражда водата на двете й съставки - водород и кислород. Двата газа се съхраняват в горивна клетка, която ги използва за произвеждане на енергия. Горивната клетка може да се постави както на покрива на къщата, така и встрани от нея.

     "Функциониращото "изкуствено листо" е Свещен Граал за науката от десетилетия - каза ръководителят на екипа Даниел Носера.

    Ние мислим, че го направихме, отсича той.

     Първото "изкуствено листо" е разработено от Джон Търнър от Института за обновяема енергия в Колорадо. То обаче е много нестабилно и затова не може да се използва в практиката. БТА